2008-02-11

Att göra ett stjärnalbum

Det är verkligen effektfullt att visa sina minnen i ett stjärnalbum. När man vecklar ut albumet ser det ut som en stjärna ovanifrån, därav namnet.


Du behöver:
- 2 st chipboard 5 3/4" x 5 3/4" för omslaget
- 2 ark vackert papper att klä in omslaget med
- 2 st band, ca 12" styck
- 6 st 5 1/2" x 11" cardstock till det innersta lagret (om du använder 12" x 12" ark så går det åt 3 st)
- 6 st 5 1/2" x 9" cardstock till det mellersta lagret (om du använder 12" x 12" ark så går det åt 3 st)
- 6 st 5 1/2" x 7" dubbelsidigt designark, gärna tjock kvalitet, till det yttersta lagret (om du använder 12" x 12" ark så går det åt 3 st)
- Dubbelhäftande tejp
- Dekorationer, ex brads, stickles, stämplar
- Coluzzle eller annan cirkelskärare


Mitt album innehåller en dikt "When love goes around", med en vers på varje uppslag.Börja med att klä in omslagen. Använd dubbelhäftande tejp, både på framsidan och längs innerkanterna. Se till att pappret går ner en bit på insidan av omslaget. Dekorera framsidan av omslagen och lägg dem sedan åt sidan.
Biga och vik alla tillskurna papper på mitten av långsidan. Börja med att dekorera det mellersta lagret.Skär en ganska stor cirkel i det yttersta lagret (det mönstrade designarket). Genom denna cirkel kommer det dekorerade mellersta lagret att synas.Om du använder en Coluzzle för att skära ut cirklarna så klipper du av de små sammanhängande bitarna med en liten vass sax.Håll alla nyfikna katter borta från projektet ...Skär sedan några ännu mindre cirklar i det mellersta lagret och dekorera det innersta lagret så att dekorationerna syns genom hålen. Håll gärna upp lagren tillsammans i ytterkanterna för att testa hur det kommer att se ut innan du dekorerar.


De tre lagren fästs endast i ytterkanterna. Använd dubbelhäftande tejp, lägg en remsa precis i ytterkanten på de två understa lagren.

Var noga när du fäster lagren i varandra så att du får en helt rak ytterkant.Gör likadant på andra sidan. När du är klar har du sex likadana sektioner.Fäst varje sektion i nästa med dubbelhäftande tejp längs alla fyra sidor. (Se till att alla sidor är rättvända så du inte får en upp-och-ner-vänd sida mitt i albumet.)När du är klar så ska alla sektioner sitta fast i varandra, utom den första och den sista.Nu är det dags att ta fram omlsagen igen. Fäst ett band på varje omslags insida med dubbelhäftande tejp. Sätt tejp från bandets början mitt på sidan fram till designarkets kant, alltså inte hela vägen ut till omslagets kant. Även här gäller det att hålla tungan rätt i munnen så att omslagen hamnar med rätt sida upp.Fäst albumets första och sista sida på omslagets insidor. Använd dubbelhäftande tejp både längs alla fyra sidor och ett par remsor mitt på för bättre hållbarhet. Fäst omslagens ryggsida kant i kant med albumets rygg, annars blir det svårt att öppna albumet sedan. Låt alltså omslaget sticka ut på framsidan, i överkant och i underkant, men inte på baksidan. Klart!


Lycka till med ditt stjärnalbum!
//Ulrika M


Edit 21/3: På förfrågan lägger jag in måtten för en mindre variant av stjärnboken, den blir ett härligt minialbum. Till det behöver du:

Omslag: 2 chipboard 3 1/2" x 3" (samt designpapper att klä in dem med)
Innersta lagret: 6 st 3 1/4" x 5 1/2" cardstock
Mellanlagret: 6 st 3 1/4" x 4 1/2" cardstock
Yttersta lagret: 6 st 3 1/4" x 3 1/2" dubbelsidigt designark

6 kommentarer:

Skräptanten sa...

Du får ju allt att verka så enkelt du! Ska försöka mig på ett i nästa vecka!

yngla sa...

Har sagt det på annat ställe... SUPERSNYGGT stjärnalbum och dessutom en suverän instruktion!

Willea sa...

Wow! Så läckert!

Sanna F sa...

WOW vad fiiiiiiiiiiiiiiiint!

Carina sa...

Har sett den i verkligheten, supersnygg!!! Kul att även få se hur man gör den... Kanske jag provar någon gång...

Christel sa...

Super läckert måste prova genast
Christel