2009-05-28

Att färglägga stämpelmotiv med ProMarker

Idag vill jag visa hur jag färglägger med Promarker. Det finns nog lika många sätt att färglägga med dessa pennor, som användare av dem, och jag tar gärna emot tips och idéer som ni har och som jag kanske inte visar i det här inlägget.

Börja med att stämpla upp ditt stämpelmotiv. Till Promarker ska du använda en vattenbaserad dyna, så som bla Distress Ink. Jag använder mig oftast av en brun dyna, Walnut Stain, då jag tycker att den svarta ofta blir "för hård" i färgen, ffa när jag använder ljusa färger på pennorna.

För att få ett bra resultat på färgläggning är tjockare papper bäst, gärna 180 eller 250gr. Albumblad går också bra, men de tenderar att blöda lite mer. Med blöda menar jag att färgen flyter ut lite mer. Det finns särskilda papper gjort för mangamålning som går att använda, men de är dyra och kan vara svåra att få tag på, så jag rekommenderar tjockare A4papper. Dessa finns att köpa hos Pappersvinden styckevis.


Här har jag stämplat upp några motiv på ett A4-ark, i detta fallet ett 250gr papper.
Jag har valt ut två pennor, Burnt Sienna och Spice, som jag vill färglägga räven med.
Jag börjar med att måla den mörkare färgen lite slarvigt innanför linjerna på stämpelmotivet.


Sedan går jag på med den ljusrae, här Spice, och målar över hela svansen inklusive över den mörkare! Det är det här som är själva tricket med att få liv i färgerna!
För att sedan jämna ut övergången mellan den mörkare och den ljusare färgen fortsätter jag att lägga på färg med Spice tills jag är nöjd och det ser ut som om det har tonat över naturligt. Du ska inte trycka, utan mer gnugga med den fina spetsen på pennan över skarven.


Nu är svansen färdig. Jag är nöjd med övergången mellan färgerna och svansen får lite mera liv i sig, den känns inte längre så platt som om man bara använder en färg.


Jag fortsätter med bringan och framtassarna, och gör på samma sätt här. Den mörkare (burnt Sienna) på först.. och sedan Spice, och gnuggar övergången mellan färgerna så jag får en bra toning.

Och här är räven klar. Här har jag även målat det vita med ivory, samt nosen med blush.

Här är tre uppstämplade rävar, färglagda med samma metod som jag beskrivit ovan, fast med olika färger. Vilka det är har jag skrivit ovanför. Alla tre är dessutom färglgda med ivory och blush.

Sen fortsatte jag med att måla ugglorna på samma sätt, samma teknik men med lite andra färger än vad ugglor normalt har, för att visa hur det kan se ut.


Ni kommer ihåg, väl.. Börja med en märkare färg och fyll på med en ljusare..


Och så här kan det se ut. Även här står det ovanför vilka färger jag använt. Här har jag dessutom dragit runt stämpelmotivet med en ljus penna, för att lyfta det lite.

Stämpelmotiv som är figurer gör jag på samma sätt,när jag har bestämt mig hur jag vill att den ska se ut. Just detta motiv ska bli ett grattiskort till en blivande 6-åring som gillar rosa, så valet var inte så svårt..

Jag börjar alltid med att färglägga ansikte och händer med blush. Detta för att det ska hinna torka ordentligt så att jag kan se att färgläggningen blir jämn och som jag vill ha den.
På denna rosa flicka har jag använt maroon som mörkare färg, och sedan blossom över. Det krävdes ganska mycket användade av blossom eftersom de färgerna ligger ganska långt ifrån varandra, men eftersom det är ett bra papper jag använder mig av så går det bra.
(Maroon är den mörkare som ni ser på vingarna, och blossom är den näst längst ut)
Övriga färger är henna som hårfärg, rose pink på byxorna, blossom och blenderpennan på strumporna, sandstone på skorna och satin runt om.

Här är samma stämple som ovan, fast i en annan färgställning.
Blush som hudfärg, primrose och ivory som hårfärg. Vingarna, sett utifrån i de olika lager är primrose, satin, satin i två lager som torkat emellan, cinnamon med satin ovanpå.
Tröjan är målade med amethyst som mörkare färg och lilac som ljusare, byxorna är målade med enbart amethyst. Strumporna är ett lager satin först som fått torka, sedan lavender ovanpå.
Skorna är målade med satin. Runt hela flickan har jag dragit med warm grey 1.

Frågor? Funderingar? Hör av er ska ska jag försöka hjälpa er!

I morgon kommer ytterligare ett inlägg med promarker, kolla in det också!

Ha det gott!

Jessica

1 kommentarer:

sari sa...

vad duktig du är på att färglägga med pro marlersen! =)