2009-05-26

Promarker

Nu har det kommit in ännu fler färger av den suveräna färgläggningspennan Promarker till Pappersvindens butik!


Så det är väl dags att visa lite mer av dem även här i bloggen, dvs lite mer praktiskt hur du kan färglägga med dem, förvaring etc.
Idag tänker jag tipsa er vilka färger jag tycker kan vara bra att börja med, och även visa min lilla svarta bok som jag alltid har med mig på scrapmässor eller när jag tror att jag kanske kommer att köpa fler PM-pennor.
Promarker-pennorna finns i fn 92 kulörer, inklusive Blender-pennan (den ska jag visa senare, jag tycker inte att man behöver den när man är ny med pennorna).
Det finns två spetsar på pennan, en tunnare som är till för fina detaljer, och en tjockare som är ca 5 mm bred. Den är bra till att täcka lite större ytor med färg.
Pennorna är alkoholbaserade, och går inte att tvätta bort om det blir fläckar på kläder.
De kan lukta lite också, så att pausa ibland om man målar mycket är bra, eller kanske sitta utomhus/ha ett fönster öppet när vädret så tillåter.
Ett bra sätt att välja färger att börja med är att dels välja sina favoritfärger för att det ska vara kul att använda pennorna, men dels också att välja ljusa kulörer .
Detta för att det alltid går att få en mörkare färg med fler lager! Trixet är att låta färgen torka mellan omgångarna.

Vi börjar med några färger som kan vara bra att ha, så här när vi närmar oss sommaren.
Jag har målat med den tunna spetsen på pennan, och sedan lagt på ett till lager på den högra sidan. Färgerna kan dock vara missvisande ändå pga bildskärmar och såklart min scanner. Bäst är att gå till butiken och titta på pennorna där. Men för att ändå ge er en bild av kulören, så finns dessa bilder här.

Blush: Hudfärgad, den populäraste när det gäller skandinavisk hy. Jag vet att andra använder ivory för ett ljusare utseende, och cinnamon när det gäller färgad hy.Sandstone: Ljusbrun, nästan som mörk beige. Är bra att använda på skor, kläder som ska se bruna ut, ljusbruna djur.Cornflower: Bra jeansfärg, en mild blå.Rose Pink: Rosa. Ibland använder jag Rose Pink för att göra kinderna lite rosigare på stämpelmotiv, och lägger sedan ytterligare ett lager Blush ovanpå.


Lavender: Ljus lila, närmast som ljust syrén-lila.


Meadow Green: Lindblomsgrön.


Primrose: Ljus, ljus gul. Ihop med någon annan färg blir den gulare än ensam.


Cool grey 5: Den mest svarta pennan, utan att vara svart.


WarmGrey 1/Cool Grey 1: En bra färg att använda runt det stämplade motivet så att det "poppar upp" lite. (Jag ska visa er i ett inlägg som kommer på torsdag här i bloggen).Andra som jag också gillar är
Blossom: En kall rosa färg som går lite åt det lila hållet, framför allt när det är andra färger runt om.


Marsh green: En fin skogsfärg, åt "olivgrön" hållet.Att tänka på när det gäller svart (Black) är att den täcker även stämpelfärgen om ni använder den till stämplade motiv!
Därav mitt tips att ersätta den med Cool Grey 5, som är mörk men inte helt täckande i sig.
Svart är däremot användbar på andra sätt, ffa när man tex altrar saker och vill ha en helt svart yta. Jag har också, i brist på svart färg hemma under ett av mina infall, måla om en vitmålad fotoram till helt täckande svart med enbart ProMarker..
Pennorna bör förvaras liggande ner enligt tillverkaren, för att tillgodose båda spetsarna med tusch. Men eftersom jag mest använder den smala spetsen har jag mina ståendes i väskan, med den breda spetsen uppåt. (Det går mao inte att reklamera en penna med dåligt tusch i den breda spetsen om man har dem ståendes på det sätt som jag har, kan vara bra att tänka på).
Och för att underlätta att hitta just den pennan jag behöver har jag satt små rund klisterlappar på korken för den breda spetsen, och färgat in den. På så sätt är det enkelt att hitta rätt färg snabbt, samtidigt som de tar mindre plats och inte glider omkring som när de ligger ner.
Klisterlappar brukar finnas att köpa på bokhandeln.
Som ni också ser har jag märkt min blenderpenna med ett B för att inte blanda ihop den med andra ljusa.
Och så över till min lilla svarta bok som jag alltid har med..
För att hålla rätt på vilka färger jag har och inte har, har jag gjort en liten bok som får plats i väskan när jag åker iväg på tex scrapmässa. Eftersom det finns 92 olika pennor, och alla är inte så enkla att hålla reda på, så underlättar denna.
Boken har jag gjort själv, med min Bind It All och kartonblad klädda med svart cardstock. Chipboardbokstäverna är första målade med Promarker och sedan lackade med Diamond Glaze. Sedan sitter det också några överblivna rub-ons på, som såg så ensamma ut i lådan..
Insidan ser ut så här. Jag har skrivit namnen på alla pennorna enligt tillverkarens lista, och för varje ny penna som jag köper målar jag med den breda spetsen på ett tjockare papper (180 el 250gr) och stansar sedan ut en stjärna som jag klistrar in.
Jag har valt att inte måla direkt på pappret eftersom det gärna blöder igenom på baksidan.
På torsdag kommer det ett inlägg där jag visar lite mer målningsteknik, några bra-att-tänka-på och ett nytt sätt för mig att teckna med ProMarker!
Jessica

1 kommentarer:

Leila sa...

Jag har funderat på ProMakers pennor. Det jag inte är riktigt säker på är hur jag ska använda dem. Ska bli kul att komma tillbaka hit på torsdag. Vem vet, du kanske får mig att handla pennorna =)