2009-07-06

Länktips

Här kommer lite länktips, i väntan på att butiken ska öppna igen..
Om inget annat anges, får du använda bilderna gratis för sitt eget personliga bruk. Du får inte sälja vidare bildfilen, eller lägga i den i tex ett digitalt kit och sälja.

Vintage Moth Bloggen är på engelska. För att spara en bild gör du så här: Klicka på bilden en gång med vänster musknapp. Bilden öppnas i ett nytt fönster. Högerklicka på den nyöppnade bilden, välj spara som.. och fyll i vart den ska sparas och vad den ska heta (om du vill byta namn på den, inget måste).

Free Antique Images - samma här som hos vintage Moth för att spara en bild.

Sedan kan du skriva ut bilderna på tex fotopapper och använda dem som dekorationer på kort eller layouter, eller varför inte prova på transfertekniken som visades i butiken i lördags?!

Vill du ha en instruktion kommer den här, det är en repris på ett tidigare inlägg här i bloggen. Det inlägget i original kan du läsa här.

"Transferteknik innebär att man överför en bild från ett medium till ett annat. I det här fallet är det en svartvit bild som förs över från ett vanligt kopieringspapper till ett annat papper målat med akrylfärg. Resultatet kan bli en tag, en del av en layout eller kanske en dekoration på ett kort.
Du behöver:
Akrylfärg, vilken sort som helst
Pensel
Utkrivna eller kopierade bilder (helst laserjet, men det kan gå med andra skrivare också, testa dig fram). Bilderna ska vara urklippta längs konturerna.
Papper att måla på, i det här fallet några tags.
Vatten, jag använder en mini-mister, det är smidigast.

Börja med att måla på ett ganska tjockt lager akrylfärg på pappret. Det får inte vara för tunt för då hinner det torka innan du är klar, men inte alldeles för tjockt heller. Som ett extra tjockt lager smör på mackan är lagom.

Just här valde jag att göra ränder i en avvikande färg. (Men det gör jag nog inte igen. Det blev en minst sagt märklig och ganska spöklik effekt när motivet framträdde senare.)

Ta den bild du vill använda och lägg den upp och ner på den våta akrylfärgen. Se till att hela bilden trycks fast ordentligt ända ut i kanterna. Skrapa med fingrarna eller något verktyg så att bilden verkligen "etsas" fast i färgen. Sedan är det dags att vänta tills färgen är HELT torr, gärna till nästa dag.

Nu börjar det roliga! Blöt ner baksidan av ditt motiv med vatten. Det behövs inte mycket, men tillräckligt för att luckra upp pappret.

Använd fingrarna och gnugga försiktigt bort pappret och ditt motiv kommer att börja synas. Nu gäller det att vara försiktig, för gnuggar man för hårt så försvinner motivet också.

Här ser ni att motivet är väl synligt. Jag kanske gick fram lite väl ivrigt så jag gnuggade tyvärr bort en del av den tjusiga damen.

Ett tips är att göra flera olika samtidigt, så slipper man den långa väntetiden när man vill ha ett färdigt transfer-motiv.

Hoppas att du provar den här tekniken, för det är verkligen roligt. Lycka till! "
Ytterligare ett tips till dekorationer är att använda sig av digitala scrapbookingkit, och skriva ut delar av det. I sådana kit brukar det ingå både papper och dekorationer och ibland även alfabet, som går att använda som vanligt papper och dekrationer, mer om det en annan gång..
Ha det gott!
Jessica

0 kommentarer: