2009-10-29

En liten ask till smycken

Jag fick små krokar i mitt senaste paket. Det ser ut som om man ska ha dem till att hänga upp tavlor. Just dessa krokar fick bli utgångspunkten för hela det projekt jag ska visa er idag. Jag har vikt en liten ask, som jag tänkte att jag ska lägga ett handgjort smycke i. (Tyvärr har jag inte kommit så långt i min smyckestillverkning än, men nu har jag i alla fall en färdig ask att lägga kommande eventuella smycken i). Att vara förberedd skadar aldrig.Asken har jag vikt med min topscorebräda. Någon beskrivning hade jag inte att gå efter, men jag klurade och mätte lite och så blev det ungefär som jag tänkt mig till slut. Jag ville få känslan av ett blomsterarrangemang på ovansidan, så jag har byggt upp ett litet podie med hjälp av 3d-kuddar och där har jag fäst mina blommor. Det vita fluffet är ett bit skirt tyg. Jag köpte flera meter av det till mitt bröllop, eftersom jag hade tänkt att använda det som slöja, men ångrade mig. Tyget sparades dock i väntan på något annat, en ask till exempel. Eller flera askar kanske, för jag har liiite mer tyg kvar.De blå rosorna finns på Pappersvinden, men övriga blomster är från en slaktad gammal ljusmanschett. Här slängs verkligen ingenting som kan pysslas med!Tavelkrokarna, eller vad man nu ska kalla dem, var alltså min utgångspunkt. Jag tänkte att de skulle vara ett utmärkt lås på en liten ask tillsammans med ett enkelt band.Insidan ska också vara fin när man ger bort smycken. Först gjorde jag en vanlig botten till en ask med topscorebrädan och vände finsidan på papperet inåt, och vek så att flikarna hamnade utåt. De skulle ju ändå döljas med ett annat mönsterpapper, som askens sidostycken kläddes med. Har man ett dubbelsidigt papper så blir det naturligtvis enklare, men inte lika stabilt. När man gör såna här askar är faktiskt flera lager papper att föredra, om man bara är noggrann när man sätter ihop dem.

Omslaget gjorde jag efter bottenasken för att kunna mäta ordentligt. Även här är dubbla papper att föredra. Det randiga papperet från inkido kändes som ett typiskt fodermönster att ha på insidan och att det passade rätt så väldans bra ihop med Basic Greypapperen var ju bara en bonus.Asken tejpades fast på omslaget med dubbelhäftande tejp.

Alltså: Lås er inte vid färdiga beskrivningar, utan testa er fram. Mät noga och trimma efteråt med saxen vid behov. Om ni tycker att det blir bubbligt och kletigt med lim så testa med dubbelhäftande tejp. Det gör jag alltid numera vid såna här små alterprojekt. Om jag testar mig fram med något jag inte gjort förut, tex askar eller minialbum, brukar jag använda reapapper. Då gör det inte så mycket om man inte lyckas perfekt första gången. Passa på att fynda i webshopen nu. Där finns massor av riktigt fina papper till superpriser.

Och en sak till. Små misstag kan man alltid rätta till med chalk på kanterna.

1 kommentarer:

Gurkiss Scrappande sa...

Jätte snygg ask och cool stängning :)

Kram Gurkiss