2009-01-23

Hur man gör ett album med Bind It All

Här kommer en liten guide till hur man enkelt gör ett album med sin BIA.
Man behöver sin BIA såklart, en snygg spiral, covers/hårda pärmar, papper att klä ditt album med, lite dekorationer och insidor.

Jag gör mitt album med 4*4tums covers, så jag skär till omslagspapper som är en aning större, här 6*6tum.

Ett tips är att sätta en limdutt el en bit tejp på coversidan och fästa den mot omslagspappret först så att den ligger still när jag bigar mot kanterna och viker över.

Då får jag ett litet hörn som jag klipper bort. För att kunna göra en riktigt snygg vikning klipper jag inte ända mot hörnet utan sparar ett par mm. Tänk paketinslagning!
Därefter klistrar jag in två motsatta sidor, plattar till hörnet lite extra, och tar sen de två öviga sidorna. För att få en snygg insida kan man sedan klä den med ett annat papper, men jag gillade denna lite tuffa looken så jag lät det vara såhär.
Då är det dags att göra hål med BIAn, det finns en liten pil på ovansidan av den som visar var mitten är. Har du mönstrat papper med riktning gäller det nu att du tänker till lite extra så du inte får tex mönstret uppåner på baksidan.. det har hänt mig..

Här har jag gjort hål i mina covers och även i de insidor jag skurit till av cardstock.
Oftast vill man ha skarven på spiralen mellan baksidan och sista insidan.

Baksidan är till höger på bild, den har jag trätt på spiralen först, därefter framsidan, båda insidorna på dessa ligger nu uppåt på bordet. Sen trär jag i insidorna oxå.


Kika i din handbok efter vilket mått du ska ställa in på BIAn för att trycka ihop sprialen.

Håll sedan ditt papperspaket med spiralen nedåt som ett uppånervänt U. Tryck långsamt ihop spiralen och sedan är ditt album klart att dekoreras!Såhär blev albumet när det blev klart! Jag har tänkt att jag ska skriva ner påhittiga scrapbooking idéer i den allteftersom så att man har en liten bank med saker att göra när inspirationen tryter.

Lycka till med ditt album!!

3 kommentarer:

Zarah sa...

Jättefin bok, och en bra tutorial. :)

Millanprillan sa...

Superbra visning! Kul att se hur det går till, nu kanske man vågar sig på detta!?! :)

Morfen sa...

Toppenbra artikel!! Jag har ingen bia än men OJ så sugen och än mer blev jag det nu.