2009-03-07

Svartvitt i Photoshop

Jag tänker idag visa hur ni gör era foton svartvita eller sepiatonade i Photoshop. Hur du gör ditt foto i sepiaton visas i ett eget inlägg efter detta.

Jag vet inte, men antar nästan,att instruktionerna kan användas även i Photoshop Elements, som är en ”mindre” version av Photoshop.

Här visar jag inte heller idag andra sätt att redigera ditt foto på. Om ni är intresserade av att se sådant, lämna gärna en kommentar så fixar vi det, vi är flera som har photoshop och använder det på våra foton. Det kan tex vara röda ögon, eller att ta bort osnygga ketchupfläckar i ansiktet, eller att förstärka färgerna på foton om de blivit lite bleka, eller tvärt om, ditt foto är för mörkt! Mycket går att jobba med i photoshop, men tyvärr inte allt.

Öppna ditt foto som vanligt.Längst ner i rutan där du ser dina lager finns en liten cirkel som är halvt vit, halvt svart, (på bilden utpekad av den röda pilen). Tryck på den.
Välj Gradient map.


Se till att välja den svart-vita övergången.
Tryck OK.

Nu är din bild svart-vit. Nu kan du redigera den lite grann, kanske för att få till den lite bättre. Ett sätt är att ändra kontrasten på bilden när den är svartvit.


Det gör du så här: klicka på den svartvita cirkeln längst ner igen (1).
Välj Levels (2) denna gång.
Nu kan du dra den gråa pilen (3) åt vänster. Då blir bilden ljusare. Dra den svarta pilen (3) åt höger. Då blir bilden mörkare. Dessa två pilar kan du dra fram och tillbaka tills du är nöjd med din bild. Tryck då OK. Klar!


Spara och stäng.
Om du vill ha din originalbild kvar, välj då ”spara som” och spara den svartvita bilden som en kopia.

OBS! Om du vill framkalla din svartvita bild så som den ser ut efter att du fixat med den, se då till att INTE välja att framkallningsfirman ska redigera den åt dig. Då kan de, om du har otur, jämna ut kontrasterna och bilden blir så där vanligt tråkig som när man väljer gråskala i ett enklare bildhanteringsprogram. Hos många firmor finns det ett sådant alternativ att kryssa i, speciellt om du tankar upp dina foton från datorn.
Jessica
PS Titta gärna in en sväng till i eftermiddag, för då kommer det två canvastavlor som inspiration! DS

3 kommentarer:

Millanprillan sa...

Hej på er! Jag tycker det är superbra att ni lägger upp tips och trix här, alltså även om photoshop! Det är väldigt nyttigt att se vad man kan hitta på med sina bilder, och säkert kan även den vana användaren hitta något användbart! Tack så länge!
Kram Millan!

Millanprillan sa...

Kom förresten på att jag länge funderat på hur man gör för att få fotot svartvitt men att framhäva en detalj i färg? Tex om man gör Jessicas foto i svartvitt, men att man vill ha endast hjälmen i färg? Hoppas ni förstår vad jag menar och att det är något ni vill dela med er av?
Kram!

Jessica sa...

Bra tips Millan! En instruktion om det kommer så snart jag fått ihop den!

Jessica