2009-04-15

Former

Just nu är det väldigt populärt att frångå de klassiska fyrkantiga/rektangulära måtten på cardstocket när man gör en layout. Det är lite roligt att se vad just formen ger uttryck åt layouten. Jag har tittat runt lite bland papperstillverkare, men även grävt lite i designteamets bloggar för att hitta lite annorlunda former.
Vi börjar med att titta på några papper som Pappersvinden saluför och vad de har att erbjuda:
Hos Crate, som nästan är en klassiker hos Pappersvinden finns bland andra dessa papperBra och enkla former att arbeta med. De går ju att köpa färdiga papper, men också relativt enkla att göra själv!

Här har Monica gjort formen själv och Emmy har använt ett färdigskuret cardstock (från crate)


och här har runda Crate-pappret Charity använts till en layout

Den oregelbundna formen i det gröna Hope-pappret ovan lockar till att kanske från gå den klassiska cirkeln eller kvadraten till lite mer oregelbundna former:De här oregelbundna formerna är jätteenkla för dig att göra själv:

Börja med att klippa till kanterna på pappret, grovt. Gå sedan över med saxen ogen och klipp mindre oregelbundenheter, eller varför inte med hörntstansen från EK Success, som går att använda både som just hörnrundare OCH kantstans. Kör du med hörnstansen längs kanten får du sk scallop-kant, med "bubblor" just som tex cirkelpapprena från Crate. Eller varför inte använda en mönstersax?!

De senaste papprena från My Minds Eye, i serien Penny Lane innehåller också flera roliga former som går att rita av och använda på andra . Detta är en av formerna


Här har Emmy använt sig av samma form, fast annat papper

Den här formen är också ganska enkel att få till själv!

Öppna ett vanligt dokument i ett ordbehandlingsprogram, tex Word. Gör tecknet "}" (finns uppe på noll-tangenten ovanför bokstäverna, tryck ctrl +alt+"noll")

Förstora så att enbart tecknet får plats på ett A4-papper. Ev kan du till och med minska utskriftmarginalerna för att få det ännu större. Skriv ut, klipp utanför så att du får till just } och klipp bort pappret så att du får en ytterkant med önskad form. Rita av på ditt cardstock- klart!

En annan nyhet hos Pappersvinden är "Sheer delights" från KI Memories. De kan nvändas på många olika sätt, och de finns i två olika former i butiken just nu. Ett vanligt med rundade hörn enbart, men så finns också detta:


Här har ett sådant papper använts och här har sjäva formen använts som mall för en

som cardstock på en LO, annan LO


Du vet väl att samma sak går att göra även på kort?!
Hos Anki har jag hittat detta kort som verkligen inbjuder till att skapa en annorlunda form!


Och hos Emmy hittade jag det här kortet, med en verkligen annorlunda form..

Roligt!

Ett kort blir ju lite annorlunda om du klipper kanten med en kantsax, eller använder hörnstansen igen.

Även den här formen } går ju att använda, då ska du förstora den den så att den är 15 cm hög innan du skriver ut den.

Ytterligare en effekt på kort är att korta ner framsidan något, och använda någon av kantstansarna på framsidan. Kantstansarna från Fiskars är utmärkta för detta, och flera av dem finns hos Pappersvinden.

Ett cirkelformat kort, eller ett kort där ytterkanterna är rundade är också enkelt att göra. Det finns två sätt att göra det på. det ena kräver en mall, penna och sax, det andra en die och en stansmaskin typ revolution eller cuttlebug.
Använder du den enkla metoden, letar du redan på en mall hemma. Det kan vara mad som helst, här har jag använt en skål. Lägg den på det vikta kortet. Tänk på att mallen måste gå ut över kanten där kortet är vikt, annars får du två cirklar i stället för en! Rita av, klipp och du är klar. Det går självklart att klippa med mönstersax också..
Det går också att göra i stansmaskiner, men då blir kortet något mindre då bredden på maskinen och diesen har en maxbredd.Här visar jag hur du gör scallopkanter på ett kort med hjälp av en cuttlebug och en die från Spellbinder. Det går bra att använda vilken form som helst även på diesen.

Lägg pappret i diesen som på bilden. Då blir kortet avlångt med rundad kant. Vill du ha det cirkelformat lägger du diesen längre upp, utanför kanten med vikningen (som på bilden med skålen som mall. Samma gäller om du vill ha ett avlångt kort och använder en mall och ritar,lägg mallen en bit bort från vikningen så blir kortet avlångt med rundad kant. Se bara till att du inte ritar av och klipper mellan mallen och vikningen!)Veva igenom, det ser ut så här...Och det färdiga kortet..

Blir du inspirerad?! Visa oss hur du har grejat med dina kanter, både på kort och på LO´s!


Jessica

2 kommentarer:

sari sa...

Underbara annorlunda former! Vill även tacka för den fina paketet soom kom idag! Tusen tack jessica! längtar att pyssla...bara lill busen vill ta en tupplur...kankse på kvällen...*S*

Gunsan sa...

Supersmart tips, det där om klammer-tecknet! *lägger på minnet*